Stad: Vannes
Locatie: Parc Les Fleurs de Tohannic – Etang de Tohannic
Jaar: 2019
De stad Vannes, gelegen in het zuiden van de regio Bretagne (Frankrijk), wilde een inclusieve speeltuin aanleggen op de site van ‘l’étang de Tohannic’.
Dankzij dit project, ontworpen en uitgevoerd door Proludic, wordt Vannes de eerste Bretonse stad die een speeltuin van deze omvang bouwt, toegankelijk voor iedereen: 750 m², 30 speeltoestellen en 50 speelactiviteiten geschikt voor kinderen met een motorische, auditieve, visuele of verstandelijke handicap.
3 ruimtes voor 3 leeftijdsgroepen
De speeltuin bestaat uit 3 ruimtes die verdeeld zijn rond een verhoogd uitkijkpunt dat herkenbaar is aan de 3,60 m hoge bloemen. Hun bloemblaadjes van plexiglas creëren een heus lichtspel wanneer de zon schijnt. De bloemen fungeren als een ontmoetingsplaats en schenken kinderen en hun begeleiders een uitzicht van 360° over de speeltuin.
Voor de kleintjes: De ruimte ‘Op zee’
De ruimte telt verschillende lage speeltoestellen: speelhuisjes, veertoestellen, speelpanelen en PBM-schommels.
- De speelhuisjes zijn ontworpen met brede ingangen, steunelementen en voldoende grote binnenafmetingen, zodat kinderen in een rolstoel er gemakkelijk in kunnen manoeuvreren. De huisjes zijn ook echte toevluchtsoorden voor kinderen die zich even willen isoleren en in alle rust willen observeren.
- Er zijn 3 soorten veertoestellen: een duoversie, een soloversie met een rugleuning en zijpanelen om een goede lichaamsondersteuning te garanderen voor kinderen met motorische beperkingen en tot slot een structuur met 10 zitjes gemonteerd op 3 grote veren en een breed platform, dicht bij de grond, om de overstap van een kind in een rolstoel te vergemakkelijken.
- 2 PBM-schommels geven kinderen in een rolstoel gemakkelijk en zelfstandig toegang tot een speelactiviteit die ze samen met andere speelkameraadjes kunnen doen.
Voor de iets grotere kinderen: De ruimte ‘Aan land’
De multifunctionele speelstructuur Diabolo – een combinatie van verschillende platforms, toegangen en speelelementen – is het orgelpunt van deze ruimte.
De toegankelijkheid voor kinderen met motorische beperkingen wordt vergemakkelijkt door een helling, lage vloeren en beveiligde treden. De speelactiviteiten – zowel binnen als buiten de structuur – bevorderen de motorische vaardigheden, de fijne motoriek, de cognitieve vaardigheden en de stimulatie van de zintuigen. Er zijn talrijke gemakkelijk toegankelijke openingen, zodat de begeleiders kunnen meespelen en de kinderen kunnen stimuleren of snel kunnen ingrijpen als dat nodig is.
De ruimte ‘Aan land’ is ook uitgerust met auditieve speelactiviteiten, veertoestellen, didactische panelen en trampolines, waardoor deze ruimte een plaats van uitwisseling en interactie wordt waar het ‘samenleven’ zijn volledige dimensie krijgt.
- De muzikale bloemen richten zich tot zoveel mogelijk kinderen, ongeacht hun beperking: elke bloem bestaat uit twee felgekleurde, complementaire elementen. En maakt een bepaald geluidje wanneer er aan het centrale element wordt gedraaid. De gegraveerde afbeeldingen voegen een tactiele stimulans toe en de gebogen vorm van de stelen zorgt ervoor dat kinderen in een rolstoel gebruik kunnen maken van de speelactiviteit in de beste omstandigheden.
- De trampolines, die gelijk met de grond zijn geplaatst, maken het voor kinderen in een rolstoel mogelijk om gemakkelijk toegang te krijgen tot deze uitrusting en om met de hulp van een begeleider of een speelkameraadje voorzichtig de sensaties van het op en neer veren te ervaren.
- De speelpanelen brengen verschillende handvaardigheidsactiviteiten samen, waarbij observatie, concentratie en hand-oogcoördinatie een rol spelen. De lage elementen die gelijk met de grond zijn geplaatst, zijn perfect toegankelijk voor kinderen met motorische beperkingen.
Voor de oudere kinderen: De ruimte ‘In de lucht’
Deze speelruimte bestaat uit een grote Kanopé-multiactiviteitsstructuur van 87 m² waar kinderen naar believen kunnen klauteren, touwnetten in allerlei vormen kunnen beklimmen en van een glijbaan of een brandweermast naar beneden kunnen glijden. Het Japanse pad is voorzien van een lang zijnet waardoor de kinderen zich kunnen vasthouden en veilig kunnen oversteken.
De Twiny-auto is een thematisch speeltoestel waarmee verschillende kinderen tegelijk kunnen spelen en waarvan de achterkant direct toegang biedt aan kinderen in een rolstoel.
De dubbele zitstok, gemonteerd op twee grote veren, vergt voldoende coördinatie van beide wippers om de schommelbeweging in gang te zetten. De kinderen kunnen erop staan of zitten, afhankelijk van hun mogelijkheden en wensen.
Elke ruimte is ook voorzien van een lichtspelwedstrijdje, wat eigenlijk een ‘klank-en-lichtspel’ is.
Het doel van het spel is eenvoudig: draaien aan een zwengel, die gemakkelijk bereikbaar is aan de onderkant van een mast van meer dan 4 m hoog, om als eerste boven te geraken en de leds en een muziekje te activeren. Een wedstrijdspelletje bij uitstek!
Om het samenspelen van kinderen van verschillende leeftijden te bevorderen zijn de ruimtes onderling met elkaar verbonden via twee tubofoons (geluidsverspreidende buizen). Via elke buis, die gedeeltelijk onder de grond loopt, kunnen twee kinderen met elkaar communiceren over een afstand van maar liefst 25 meter zonder dat ze daarvoor hoeven te roepen.
Het zintuigenpad
Een speelcircuit van 1 m breed doorkruist alle ruimtes van de speeltuin, zodat kinderen van verschillende leeftijden met elkaar in contact komen. Het pad biedt ook gemakkelijk toegang voor slechtziende en motorisch gehandicapte kinderen en hun begeleiders.
De ondergrond varieert over het hele pad: kunstgras, kiezelstenen, Japanse treden van houtblokken, kasseien, geborsteld beton of een zachte vloer. Bij elk materiaal krijgt het kind dus de kans om andere tactiele sensaties te leren kennen.
De bodem
Ook over de bodembehandeling werd grondig nagedacht: naast een puur esthetische rol moest de bodem het de kinderen makkelijker maken om zich te verplaatsen en hun weg te vinden in de speeltuin.
Het hele oppervlak is bedekt met een flexibele bodem, behalve het zintuigenpad. Het thematische decor, de contrasterende kleuren en de verhoogde zones bakenen de 3 speelruimtes af en dompelen de kinderen onder in een denkbeeldige wereld: de voorstelling van een strand in de ruimte ‘Op zee’, van bloemen in de ruimte ‘Aan land’ en van wolken in de ruimte ‘In de lucht’.
Aanwijzingsborden en meubilair
Alle aanwijzingsborden in de speeltuin zijn in braille of gebarentaal om ervoor te zorgen dat de instructies ook door slechthorenden volledig worden begrepen.
De speeltuin van Tohannic is ook voorzien van banken en picknicktafels die kunnen worden gebruikt door personen met beperkte mobiliteit, zodat alle gezinnen er samen van kunnen genieten.
Vraag hier onze inclusie documentatie aan. Wij sturen hem u graag vrijblijvend toe.