Stad: Firenze
Jaar: 2017
Dat Firenze (Italië) in november 2017 haareerste inclusieve speeltuin kreeg, dankt de stad aan de Stichting Niccolò Galli, in samenwerking met Proludic.
De Stichting Niccolò Galli werd in 1982 opgericht door Giovanni Galli, voormalig doelman en wereldkampioen bij het Italiaanse nationale elftal, als eerbetoon aan zijn zoon Niccolò. De stichting wijdt zich aan sociale of liefdadigheidsinitiatieven voor jongeren.
Het is in deze context dat de leden van de Stichting de stad Firenze een gloednieuwe speeltuin schonken. Hij zou worden gebouwd in het hart van het park Campo di Marte en moest voor iedereen toegankelijk zijn, voor kinderen met en zonder handicap.
De realisatie werd toevertrouwd aan Proludic SRL, met de volgende 3 doelen :
- Een toegankelijke en inclusieve speelzone creëren
- De speeltuin een thema geven om hem aantrekkelijk te maken
- Een unieke speeltuin met originele toestellen creëren
Het gekozen thema was voetbal. De ruimte werd ontworpen als een voetbalstadion. De uitwerking verliep volgens de principes van een universeel ontwerp voor de integratie van kinderen met een handicap in speeltuinen.
De aangeboden speeltuigen zijn stimulerend, innovatief en aantrekkelijk om het plezier en de interactie tussen kinderen van alle leeftijden en capaciteiten te bevorderen. Ze bevorderen de motorische, cognitieve, sociale en zintuiglijke stimulatie voor iedereen.
Het sportthema werd niet alleen doorgetrokken in de speeltuigen maar ook in de ondergrond, die een speelse knipoog kreeg.
De speeltuin:
De kinderen komen eerst aan een volledig inclusief draaituig en volgen dan een gangetje naar het ‘stadion’, een thematische multifunctionele structuur.
Voor ze het veld betreden, moeten de ‘spelers’ naar de kleedkamer (uitgebeeld met de banken onder de trap), terwijl de fans op de tribune (trap) zitten en de journalisten op het perspunt (brug tussen de twee torens) communiceren met behulp van de Tubofoon.
Dan gaan de spelers het veld op … Ze hebben nog net genoeg tijd voor een snelle foto (speelpaneel) en zijn dan klaar voor de aftrap.
De doelmannen van beide teams bewegen naar elke kant van het doel in een poging de schoten van de tegenstanders tegen te houden (gesymboliseerd door de schommels) . De bal rolt op het veld (veertoestel) en de spelers halen acrobatische toeren uit (trampoline).
Aan het einde van de wedstrijd kan het publiek de overwinning vieren door van de glijbaan te glijden of het net te beklimmen.
De vloer werd gegoten in rood, paars en blauw. Dit zijn de kleuren van de ploegen waarin Niccolò, ook een voetballer, had gespeeld.
Op de structuren prijkt het logo van de Stichting Galli.
De verschillende tinten groen doen denken aan de kleuren van het gras op voetbalvelden . Zwart en wit zijn dan weer de kleuren van een voetbal.
De hele project werd uitgevoerd door Proludic.
Onze ervaring met maatwerk en onze expertise op het gebied van handicaps en inclusie waren doorslaggevend voor de keuze van de Stichting Galli om met Proludic samen te werken.
Het stadsbestuur vond het belangrijk dat kinderen een plaats hadden om te spelen en samen te komen, maar benadrukte ook het belang van een speeltuin die toegankelijk is voor alle kinderen :
Dit is een belangrijke dag voor Firenze, dat nu haar eerste inclusieve park heeft. Architecturale barrières wegwerken, volstaat niet. Ook de ‘mentale barrières’ moeten worden gesloopt. In dit soort park kunnen kinderen samenspelen zonder mentale vooroordelen.
Sara Funaro, gemeenteraadslid voor Gezondheid, Integratie en Gelijke Kansen